Semmi pánik! Természetesen nem bűnügyi krónikákkal fogom szórakoztatni azokat, akik megtisztelnek, és elolvassák az irományaimat! Szóval nem lesz szó semmi kriminálisról, szó lesz viszont az un. nagy energiájú, látható kék fényről!

Ez a bizonyos kék fény az új mumus, és ez az, ami korunkat egy újabb modern kórsággal gazdagította, az „SMS Nyak” (Text Neck), a „Telefonkönyök” (Cellphone Elbow) és az „Egércsukló” (Mouse Wrist) mellé felzárkózott a SCREEN FACE is!

Mi is aza kék fény?  A látható fény az elektromágneses spektrum 380 és 700 nanométeres hullámhosszú része, a kék fény ezen belül 380 és 500 nanométer között található. Vagyis a szemünk által érzékelt fénynek csaknem a harmada kék fény, pontosabban nagy energiájú látható fény (angolul High Energy Visible (HEV) Light).

A kék fény elsődleges forrása a Nap (ettől kék az ég!), vagyis, ha a szabadban tartózkodunk, akkor ér bennünket a legnagyobb mennyiségben. Napjainkban a számos ember alkotta technológia; um, neoncsövek, LED izzók, LCD kijelző, stb. is könyörtelenül ontja ránk a kék fényt.

A digitális eszközök kijelzői által sugárzott fény ugyan csupán töredéke a Napból érkező mennyiségnek, viszont a képernyőket közvetlen közelről nézzük, és szinte állandóan, bár tudnunk kell, hogy kb. 30-szor annyi kék fény-hatás ér minket egy átlagos borús napon a szabadban eltöltött egy óra alatt, mintha ugyanennyi időt egy monitor előtt töltünk.

Számos kutatás van folyamatban, amely ezeknek a körülményeknek az egészségünkre gyakorolt káros hatását vizsgálják, így egyebek mellett kutatják a szemre és a bőrre gyakorolt hatását. 2013-ban publikáltak egy kutatási eredményt, ami azt a megállapítást tette, hogy a HEV az UVA és az UVB sugárzáshoz hasonlóan, hozzájárul a bőr korai öregedéséhez, okozhat hiperpigmentációt és gyengítheti a bőr barrier funkcióját.

Bár még kevés a tudományos adat, mindenesetre a piac gyorsan reagált; szemüveggyártók közül már többen kínálják a HEV ellen védelmet nyújtó szemüvegeiket, a kozmetikai cégek pedig a bőrvédelemre kínálnak megoldásokat.

Természetesen mi sem mentünk el a fogyasztói igények mellett; és piacra dobtuk a PANDHY’S™ SprayOn Shield nevű, rózsavíz alapú, cinkoxid tonikot, ami a szélesspektrumú UVA és UVB (15 SPF) védelem mellett, szintetikus, frakcionált melanin tartalmánál fogva, védelmet nyújt a nagy energiájú kék fény káros hatásaival szemben is.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a készítmény nem napozószer (azunk is van; a csodálatos SunDuo!), a SprayOn Sheild a mindennapi bőrápolás és védelem sokoldalú eszköze, ami a fényvédő hatásán kívül nyugtató, gyulladáscsökkentő, mattitó és hidratáló hatású termék.

Végül igazságtalannak érezném, ha nem említenénk a kék fény számtalan élettanilag fontos és jótékony hatásai közül is néhányat; a kék fénynek való kitettség befolyásolja a hormonháztartásunkat, a hormonjaink pedig szabályozzák a közérzetet, valamint a cirkadián ritmust. Ha süt a nap, a test szerotonint (boldogsághormont) és kortizolt (stresszhormont) bocsát ki. Mindkét hormon hatása, hogy ébernek és aktívnak érezzük magunkat.

A melatonin ezzel szemben az ún. alváshormon, amelynek következtében a sötétben fáradtnak érezzük magunkat, és mélyen alszunk. A fény, és különösen a retinánkat érő kék fény befolyásolja pszichológiai egészségünket is. Ezért van sikere a fényterápiának a téli depresszió és az álmatlanság kezelésében.

A fény legyen velünk -a kék is!

 

Szeretettel;

Borbíró Gertrud